وصیت به دو نوع تملیکی و عهدی تقسیم میشود.
وصیت تملیکی :
وصیت تملیکی عبارت است از اینکه کسی عین یا منفعتی از مال خود را برای زمان بعد از فوتش به دیگری به طور مجانی تملیک کند. با این نوع وصیت، شخص میتواند تا حدودی تکلیف اموال خود را معین کند. مانند صرف اموال برای ساخت مدرسه، دانشگاه، مکان ورزشی و مسجد. به شخصی که وصیت میکند، موصی؛ به کسی که به نفع او وصیت تملیکی شده است، موصیله و به مورد وصیت، موصیبه گفته میشود. در وصیت تملیکی، تملیک با قبول موصیله پس از فوت موصی محقق میشود لذا قبول آن قبل از فوت موصی موثر نیست. موصی میتواند از وصیت خود رجوع کند؛ حتی اگر موصیله، موصیبه را قبض کرده باشد . بنابراین نسبت به موصیله، قبول و رد وصیت بعد از فوت متوفی معتبر است. به این معنا که اگر موصیله قبل از فوت موصی، مورد وصیت را رد کند، بعد از درگذشت فرد میتواند آن را قبول کند و اگر بعد از فوت موصی آن را قبول و قبض کرد، دیگر نمیتواند آن را رد کند. با قبول قبل از فوت موصی، قبول ثانوی بعد از فوت ضرورت ندارد.
وصیت برای امور عامالمنفعه
اگر وصیت برای امور عامالمنفعه مانند وصیت به فقرا و مساکین باشد، قبول وصیت از طرف آنها شرط نیست همچنین در صورت وصیت بر فرد صغیر و مجنون، رد و قبول وصیت بر عهده ولی او خواهد بود. نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد، این است که تا زمانی که موصیله وصیت را قبول نکرده و در مورد آن دچار تردید شده است، ورثه متوفی نمیتوانند تصرفی در اموال داشته باشند. زمانی که تصمیم موصیله طولانی و باعث ضرر و زیان بر اموال وراث میشود، حاکم موصیله را برای تعجیل تصمیم فرا میخواند تا هرچه سریعتر قبول یا رد خود را اعلام کند.
وصیت عهدی عبارت است از اینکه شخصی یک یا چند نفر را برای انجام امر یا اموری یا تصرفات دیگری مأمور کند. مثل اینکه شخصی را وصی کند تا بعد از مرگش، بدهیهای او را بپردازد.در وصیت عهدی، شخصی را که به موجب وصیت، به عنوان ولی بر صغیر یا بر کارهای دیگر انتخاب شده است، وصی میگویند.در وصیت عهدی، وصیتکننده فرد یا افرادی را برای اداره بخشی از اموال خود و نیز سرپرستی فرزندانش پس از مرگ تعیین میکند و مسئولیت را به آنها میسپارد. این در حالی است که در وصیت تملیکی، شخص بخشی از اموال خود را پس از مرگ به فرد یا افرادی تملیک میکند که این فرد یا افراد میتوانند فردی از خانواده یا هر فرد دیگری باشد.
تفاوت وصیت تملیکی و عهدی :
در خصوص ماهیت وصیت تملیکی اختلاف است، برخی آن را عقد میدانند و عدهای آن را در زمره ایقاعات قرار میدهند. اما وصیت عهدی بدون تردید ایقاع است.
لازم به ذکراست که علاوه بر معلق بودن وصیت بر فوت و قابل رجوع بودن آن، وصیت مجانی است و نمیتوان در آن شرط عوض کرد و آن را به صورت معامله در آورد.