بنام حضرت دوست
یکی از مسائل و دغدغه هایی که جامعه وکالت با آن روبروست انتظارات موکلین از حرفه وکالت و وظایف وکیل و عدم آشنایی موکلین با وظایف حرفه ای وکلا میباشد .
۱-اغلب موکلین زمانی به دفتر وکلا مراجعه میکنند که سالیان قبل قراردادی بدون حضور وکلا یا افراد آگاه به علم حقوق تنظیم نموده اند و اکنون به مشکل برخورد نموده اند . این قرارداد میتواند قرارداد خرید و فروش ملک اتومبیل عقدنامه ازدواج یا هر قرارداد دیگری باشد .
در حالیکه اگر افراد جامعه در هنگام معاملات و تنظیم قراردادها و توافقات خود از حضور وکلا استفاده نمایند قطعا با مشکلات احتمالی کمتری در آینده روبرو خواهند بود و هزینه مشاوره و استفاده از وکلا در تنظیم قراردادها بسیار بسیار کمتر از هزینه تفویض وکالت به وکلای دادگستری جهت پیگیری و طرح دعاوی در دادگستری خواهد بود .
۲- اغلب موکلین زمانیکه به دفتر وکیل مراجعه می کنند سعی در مخفی کردن و کتمان تمام یا قسمتی از واقعیت دارند و سعی میکنند صرفا قسمتهایی از واقعیت را که به نفع آنهاست یا آنها را محق جلوه می دهد بازگو کنند. اما غافل از اینکه وکیل صرفا دفاع از موکل را برعهده خواهد داشت و این قاضیست که رای صادر میکند . از سوی دیگر طرف مقابل پرونده نیز حق حضور و دفاع در دادگاه دارد و نتیجه کتمان واقعیت فقط عدم امکان تدارک صحیح دفاع از جانب وکیل و تنظیم دفاعیات بر مبنای اطلاعات غیر واقعی و یا ناقص موکل و نتیجتا ضعف وکیل در مقابل طرف مقابل به هنگام ارائه مدارک و مستندات بر علیه موکل خواهد بود که نتیجه آن میتواند پیشرفت دادرسی به نفع طرف مقابل باشد .
۳- اغلب موکلین به دنبال وعده های واهی هستند و از وکلا انتظار معجزه دارند و در این راستا وکیل نماهایی را ترجیح می دهند که انها را با وعده های واهی فریب می دهند .
در حالیکه وکیل موظف است پرونده را بررسی نماید و پس از بررسی پرونده آنچه که استنباط شخصی وکیل بر مبنای مدارک و مستندات و ادله ارائه شده میباشد پس از تطبیق با قانون و مقررات برای موکل صریحا و شفاف توضیح دهد و درصد موفقیت و عدم موفقیت پرونده را به موکل توضیح دهد . اما نهایتا موکل باید بداند که هر چقدر هم که مدارک پرونده به نفع وی باشد اما در علم حقوق استنباط و برداشتهای مختلف و استدلالهای گوناگون امری طبیعیست و نهایتا تصمیم گیرنده در پرونده قاضی پرونده میباشد .
سیدرضاپورطراح